top of page

سهیل عربی


سهیل عربی متولد ۳۰ مرداد ۱۳۶۴ بوده و فارغ التحصیل رشته عکاسی از دانشگاه هنر و معماری و نیز وبلاگ نویس ایرانی است. او به دلیل اهانت به مقدسات اسلام به اعدام محکوم شده است. همچنین او متاهل بوده و دارای یک فرزند است. خانم نسرین نعیمی همسر، روژان نعیمی دختر و فرنگیس مظلوم مادر سهیل می باشند.

سهیل عربی در تاریخ شانزدهم آبان ماه ۱۳۹۲ به همراه همسرش خانم نسرین نعیمی در حالی که در محل کارشان مشغول بودند توسط ماموران قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران بازداشت شد. دلیل بازداشت او را انتشار مطالبی در صفحات فیسبوک اعلام کردند. همسرش پس از چند ساعت آزاد شد اما وی به مدت دو ماه در سلول انفرادی بند دو الف سپاه پاسداران بود که مورد بازجویی و شکنجه قرار گرفت. پس از آن او را به بند ۳۵۰ زندان اوین منتقل کردند.

از اتهامات او «فعالیت تبلیغی علیه نظام» بوده است. همچنین «توهین به مقامات نظام»، «توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی» و در نهایت «توهین به مقدسات مذهبی» و «توهین به پیامبر اسلام» از دیگر اتهامات او است.

سهیل عربی روز هشتم شهریور ۱۳۹۳ در شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی سیامک مدیر خراسانی به دلیل نوشته هایش در فیسبوک به اتهام سب النبی به اعدام محکوم شده بود. در ماده ۵۱۳ قانون مجازات اسلامی آمده است: "هر کس به مقدسات اسلام و یا هر یک از انبیای عظام یا ائمه طاهرین (ع) یا حضرت صدیقه طاهره(س) اهانت نماید اگر مشمول حکم ساب‌النبی باشد اعدام می‌شود و در غیر این‌صورت به حبس یک تا پنج سال محکوم خواهد شد". پس از تلاشهای چندین ماهه وکلای سهیل و رسانه ای شدن پرونده وی، وکلای او به شعبۀ ۳۶ دیوان عالی کشور درخواست تجدید نظر فرستادند و مادۀ ۲۶۳ قانون مجازات اسلامی را با توجه به شرایط پرونده و اقرارهای خود متهم برای عفو او مطرح کردند و موفق به حذف اتهام سب النبی شدند.

همچنین آقای عربی به دلیل نوشته‌هایش در فیسبوک با چند پرونده دیگر نیز مواجه می باشد که تاکنون حکم آن‌ها قطعی شده است. او به اتهام توهین به احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان و غلامعلی حداد عادل، نماینده تهران در مجلس ادوار ششم تا نهم و رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، از طریق نوشته‌هایش در فیسبوک در دادگاه ویژه کارکنان دولت به ۵۰۰ هزار تومان جریمه نقدی و ۳۰ ضربه شلاق محکوم شد که این حکم در دادگاه تجدید نظر عیناً تایید شده است. علاوه بر آن، او به اتهام توهین به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، و تبلیغ علیه نظام در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست ابوالقاسم صلواتی به سه سال حبس محکوم شده که این حکم نیز در دادگاه تجدید نظر عینا تایید شد.

رسانه های حکومتی ایران، اتهام آقای عربی را همانند محسن امیر اصلانی، «تجاوز به عنف» اعلام کردند تا در مجامع جهانی وانمود کنند اعدام زندانیان عقیدتی نه به خاطر عقیده شان، بلکه برای اتهامات کیفری آن‌ها صورت می‌گیرد. و فعالان حقوق بشر و رسانه هایی را که این اخبار را منتشر می کنند، به فضاسازی علیه جمهوری اسلامی متهم کردند.

با حذف اتهام سب النبی و بر اساس قانون تجمیع احکام، سهیل عربی به هفت سال و نیم زندان، صد ضربه شلاق، دو سال ممنوع‌ الخروجی پس از آزادی و دو سال تحقیقات مذهبی برای اثبات پشیمانی خود به عنوان مجازات جایگزین برای اعدام، محکوم شده است که در طول این دو سال موظف است ۱۳ جلد کتاب در حوزه دین شناسی، مذهب شناسی و رفع شبهات دینی را بخواند و از بخش های هر کتاب خلاصه ای تهیه کند. همین طور باید در تماس با موسسه «راه حق» و «پژوهشکده امام خمینی» قرار بگیرد و پرسش‌های خود را مطرح کند. او به عنوان تکلیف، هر سه ماه یکبار تمام پرسش ها، پاسخ ها و خلاصه کتاب هایش را باید به دادگاه ارائه کند.

کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفته است که "سهیل عربی، زندانی عقیدتی از ابتدای بازداشت و زندانی شدنش در آبان ماه ۱۳۹۲ تاکنون در زندان اوین از مرخصی محروم بوده است". او در مدت زندان خود به بیماری‌های مختلفی دچار شده است اما مسئولان زندان اجازه‌ درمان او را خارج از زندان نمی‌دهند.

مردادماه ۱۳۹۶ سهیل در اعتراض به آزار و اذیت خانواده‌اش دست به اعتصاب غذا زد که پس از حدود دو ماه به اعتصابش پایان داد. همسر سهیل اگرچه پس از چند روز بازداشت، آزاد شد اما با فشار در محل کار مواجه بود و نهایتا از آن‌جا نیز اخراج شد.

آبان‌ ماه ۱۳۹۶ سازمان گزارشگران بدون مرز جایزه بخش «شهروند خبرنگار»‌ را به سهیل عربی اعطا کرد. در بهمن‌ماه همین سال سهیل با ضرب و شتم به زندان فشافویه (زندان تهران بزرگ) منتقل شد که شرایط بسیار بد و نامناسبی برای زندانیان دارد.

سهیل عربی در بهمن‌ ماه ۱۳۹۶ نیز در اعتراض به انتقال آتنا دائمی و گلرخ ایرایی به زندان قرچک ورامین دست به اعتصاب غذا زد که نهایتا با ضرب و شتم به زندان تهران بزرگ منتقل شد. او پس از حدود دو ماه به درخواست مادرش و مادران شماری از جان‌باختگان اعتراضات این سال‌ها، دست از اعتصاب غذایش کشید.

خانم فرنگیس مظلوم مادر آقای عربی نیز با انتشار ویدئویی اعلام کرد که فرزندش را چند بار از زندان رجایی‌شهر به قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران منتقل کرده‌اند و بینی‌اش را شکسته‌اند.

خانم فرنگیس مظلوم همچنین در تیر ماه ۱۳۹۸ بازداشت شد که پس از حدود سه ماه در مهر ماه ۹۸ با سپردن وثیقه، به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان اوین آزاد شد. او در این مدت در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین، بازداشت بوده و به او اتهامات «تبلیغ علیه نظام»، «اجتماع و تبانی علیه نظام»، «شرکت در تجمعات غیرقانونی» و «مصاحبه با گروه‌های معاند نظام» تفهیم شده‌است.

جمهوری بی خدایان با همراهی سایر گروه های خداناباور در کشور های مختلف جهان، جهت حمایت از آزادی سریع و بی قید و شرط سهیل عربی اقدام به برگزاری تجمع مقابل سفارت های رژیم تروریستی جمهوری اسلامی و سایر مراکز مهم در تاریخ ۱۷ آگوست ۲۰۱۹ نمود. این تجمع به صورت هماهنگ با شعار FreeSoheil# در کشورهای آلمان، هلند، انگلستان، سوئد، اتریش، آمریکا، کانادا، اتریش و … برگزار شد.

منابع:

HI_Logo_RGB_w500
hclogo.png
Logo_GWOAG_print.png
humanists_logo_black_aw_2018_05_08_02_39
humanist-society-scotland-logo.png
hai_logo_2014-5_0.jpg
HVD.png
hef_logo_vert_pms.jpg
bottom of page